Interview – Verkiezingstress


Wat te doen als je voor de eerste keer in je leven moet stemmen? Hoe belangrijk zijn regionale verkiezingen? Deze vragen spelen misschien op in jouw hoofd, terwijl deze bij anderen allemaal zeer logisch lijken. Wat drijft 18, 19 of 20 jarigen om zich al te stellen als gemeenteraadslid, wanneer zij zelfs nog nooit gestemd hebben? En ben je een uitzondering als je er niet in meegaat? Want zo voelt het soms wel als Pol en Soc’er zonder deze ambities. Wij vroegen het aan iemand die 20 jaar is en opkomt, Bjarne Keytsman, de PR-intern van Politeia en opkomend lid voor Groen in Zottegem.

Hoe belangrijk zijn gemeenteraadsverkiezingen volgens jou?

Heel belangrijk, omdat het een verkiezing is waar de burger heel dicht bij de politici staat. De kans is heel groot dat er wel een vriend, een familielid of een buur ergens op de lijst staat. Mensen die bereikbaar zijn, waarmee je samen al eens een pint gedronken hebt … Dat heb je minder bij de andere verkiezingen. Ook de werking van de gemeente en de gemeentepolitiek is geen ver-van-mijn-bed-show, maar een tastbaar iets, denk maar aan de aanleg van fietspaden, het opwaarderen van een wijk, opruimen van zwerfvuil …

“Gemeentepolitiek staat veel dichter bij de burger, geen politiek vanuit een ivoren toren, maar een bottom-up verhaal.“

- Bjarne Keytsman

Waarom vind je het voor jezelf belangrijk om op te komen bij deze verkiezingen in jouw gemeente?

Voor mezelf vooral omdat ik mensen leer kennen in mijn stad, naar mensen kan gaan luisteren. Mijn mening verkondigen, argumenteren en een oor hebben voor de tegenargumenten van anderen. En mocht ik verkozen raken de stem proberen zijn van de jeugd hier. Zoals ik al zei staat de gemeentepolitiek veel dichter bij de burger, geen politiek vanuit een ivoren toren, maar een bottom-up verhaal.

Vind je het belangrijk dat je medestudenten stemmen?

Zeker! Politiek is er voor iedereen, en zeker ook voor de studenten. Je kan maar één keer om de zes jaar stemmen, grijp die kans en stem voor iemand die jouw mening of ideeën deelt en wil uitvoeren. Ligt het jeugdhuis er maar armtierig bij, zijn de fietspaden overwoekerd, of gaat juist alles goed? Ga in debat met de mensen die opkomen, vraag hen wat hun ideeën zijn, en laat ze naar jou luisteren. Want politiek is niet het verhaal van de verkozenen, maar het verhaal van de burgers.

Uitgelichte berichten