Recensie - Een stukje revolutie in Gent!


Wie denkt aan revolutie denkt al snel aan deze iconische foto. De portretfoto van revolutionist Che Guevara getrokken door Alberto Diaz Gutiérrez, Beter gekend (en bekend) als Alberto Korda op een plechtigheid in de haven van Havana, hoofdstad van Cuba.

Fototentoonstelling Korda: Beauty and Revolution liep van 19 mei tot 19 augustus 2018 in de mooie Sint-Pietersabdij te Gent. Met meer dan 200 foto’s kreeg je een mooi beeld over wie Korda was als fotograaf maar ook als mens. Voordat hij de persoonlijke fotograaf werd van Fidel Castro (ex-leider van Cuba) werkte hij voor reclamebureaus. Iets wat totaal het tegenovergestelde was van wat hij voor Castro en Guevara in de jaren 50 deed. Dit toont aan dat Korda een veelzijdig persoon was. Propaganda fotograaf, modellenshoots, wetenschappelijke onderzee foto’s… Korda deed het allemaal.

Tijdens de revolutie in Cuba was Korda de persoonlijke fotograaf van Fidel Castro. Dit wel zonder enig contract noch vergoeding. Castro vond het vanzelfsprekend dat Korda zijn schaduw was overal waar hij heen ging. In de tentoonstelling kwam dit goed tot zijn recht. Er werden foto’s getoond van zowel het professioneel leven als privéleven van Castro.

Korda was een boezemvriend van Castro. Je ziet dit ook aan de foto’s van Castro waarop hij lacht en geniet van het leven samen met Korda.

Aan het einde van de tentoonstelling werd er een opmerkelijk verhaal verteld over Che Guevara door Korda zelf in een opgenomen fragment juist voor zijn dood (2000).

Korda werd op de hoogte gebracht dat Guevara werkte op de rietsuikerplantages juist buiten Havana. Hij trok zonder twijfel naar de plantages om beelden vast te leggen van Guevara. Eens aangekomen vroeg de autoritaire Che wat Korda er kwam doen waarop diens antwoord we al kennen. Vervolgens zei Guevara dat hij een week rietsuiker moest kappen voordat hij beelden mocht vastleggen van hem.

Korda: Beauty and Revolution was een leerrijke tentoonstelling over de propagandavoering tijdens de revolutie in Cuba, maar ook zeker over Korda zelf. Jammer genoeg is de voorstelling al afgelopen. Moest je de kans krijgen om het ergens anders te bezichtigen, niet twijfelen! Een alternatieve manier om kennis te maken met een deel van het rijke politieke verleden.

Uitgelichte berichten