Studies - Uw studententijd is meer dan alleen studeren


Binnen Politeia is er één iemand verantwoordelijk voor wat er na onze studies gebeurt, namelijk Career & Development. U hoort het misschien al in Keulen donderen, maar sta mij toe om mijn functie even te duiden. Wij organiseren evenementen, vaak in samenwerking met de faculteit, omtrent afstuderen en de zoektocht naar een job. Hoewel de meeste van jullie nog ver verwijderd zijn van het afstuderen, en dus pas later in aanraking zullen komen met Career & Development, wil ik deze kans toch aangrijpen om u al 1 zeer belangrijke tip te geven en dat is, doe meer dan studeren! Deze tip lijkt op het eerste zicht misschien juist een negatief effect te kunnen hebben op uw afstuderen en uw zoektocht naar een eerste job. Ik bedoel hier echter niet alleen mee dat u moet genieten van uw studententijd. Wat ik vooral met deze tip bedoel is: engageer u nog voor andere initiatieven die een mooie meerwaarde kunnen bieden voor uw CV later. Dit uiteraard naast het genieten van uw studententijd, wat ik trouwens ook ten zeerste aanraad.

Eerst en vooral bedoel ik dit buiten het academiejaar om. Als u bijvoorbeeld tijd hebt in de kerst- en/of zomervakantie ga dan op zoek naar een vakantiejob die een link heeft met uw studie. Als u al standaard vakantiewerk doet, doe dan ook de extra moeite om eens te kijken of u niks anders kan doen dat een link biedt met uw studie. Ik ben me er zeker van bewust dat dit geen gemakkelijke zoektocht is en niet voor iedereen een optie is. Het loont hoe dan ook later de moeite om daar nu al naar te zoeken. Ook tijdens het academiejaar is het slim om een engagement op te nemen en te combineren met uw studie. Stel u bijvoorbeeld kandidaat als studentenvertegenwoordiger of ga bij een (studenten)vereniging en neem daar een bestuursfunctie op.

Hoewel het voor velen onder jullie misschien nog ver van uw bed klinkt, vind ik het belangrijk dat ik u dit nu toch al op het hart druk. Het is immers zo dat wanneer u afstudeert jullie allemaal gelijktijdig los wordt gelaten op de arbeidsmarkt. Op dat moment is het zeer belangrijk dat u zich kan onderscheiden van al die andere mensen die hetzelfde diploma als u behaald hebben. Relevante (werk)ervaringen zijn hierbij de belangrijkste hulpmiddelen, met de nadruk op relevante. In uw ogen vullen uw horeca-ervaring en zomervakanties gespendeerd al werkend in een fabriek uw CV al mooi aan en toont het aan dat u weet wat werken is. Ik spreek echter uit eigen ervaring als ik u vertel dat niets minder waar is. Volgens de regels van de kunst voor het schrijven van een goed CV geldt namelijk dat alleen relevante werkervaring vernoemd hoort te worden. Al die weekend- en vakantiejobs blijken dan plots alleen goed geweest te zijn voor de portemonnee, maar hebben niets bijgedragen in de ogen van toekomstige werkgevers om u te onderscheiden van alle andere mensen met hetzelfde diploma. Ga daarom voor relevante werkervaringen en engagementen in het licht van uw studie. Niet alleen onderscheiden deze u van alle andere afgestudeerden met het zelfde diploma. Deze ervaringen kunnen ook dienen om uw bekwaamheid extra te onderlijnen voor een job, iets wat na ervaring het belangrijkste bevonden wordt door werkgevers. Zo toont u ook aan toekomstige werkgevers dat u zelfs tijdens uw studententijd al bezig was met uw latere carrière en niet alleen maar dingen uit het hoofd heeft zitten blokken.

Daarom kan ik u alleen nogmaals op het hart drukken: uw studententijd is meer dan alleen studeren!

Tags:

Uitgelichte berichten