Tips - Studenten kunnen ook sportief zijn


De vooroordelen waarmee de traditionele student te kampen heeft zijn legio. Gaande van zuipschuit tot gediplomeerde luiaard. De waarheid bevindt zich ergens tussen fitte, gezonde modelstudent en voorgaande verwijten. Hoog tijd dus om ons sportimago wat op te poetsen. Een ideale manier om het laagje Rombautjes en het bier af te trainen is lopen. Toegegeven, dat klinkt oubollig. Meer nog, dat is ook oubollig. Zeker als je op je eentje ’s avonds laat tegen het schemeren gaat lopen, in de koude wintermaanden, Zonder muziek, zonder vrienden en dwars doorheen het nauwelijks verlichte citadelpark. Een aantal gewone en ongewone tips kunnen zo’n training al wat draaglijker maken.

Vermijd het citadelpark

Het is een gemakkelijkheidsoplossing om steeds weer het citadelpark te doorkruisen of dezelfde rondjes te lopen rond het gedrocht genaamd de Watersportbaan. Daarentegen zijn er minder bekende plekjes waar het leuk lopen is. De Bourgoyen in Mariakerke en de Gentbrugse Meersen zijn er voor lopers met een hart voor vogels en natuurlandschappen. Het Zuidpark en de Coupure bieden een alternatief voor studenten die op kot zitten. Voor de toeristloper die calorieën kwijt wil spelen en tegelijk graag aan sightseeing doet, is een zondagochtendtoer door het historische centrum van Gent, wanneer er een minimum aan verkeer en horden shopaholics is, een aanrader. Onderweg kan hij zelfs nog een marktje meepikken.

Playlists en podcasts

Geen vrienden of strijdmakkers gevonden om samen te zweten en af te zien? Spotify kan troost bieden. Typ het woord ‘run’ in de zoekbalk en vind jouw genre trainingmuziek. Van opwekkende ‘fun run’-muziek tot opruiende run ‘n bass voor de hyperkineet. In de titel staat steeds vermeld voor welk hartslaginterval de playlist geschikt is. Deze muzieklijsten kunnen tijdens de blokperiode afgewisseld worden met podcasts waarbij je een deel van de cursus opneemt en herbeluistert tijdens het lopen. Wie zei dat studeren een excuus is om niet te sporten?

Doe het voor de likes

Motivatie kan soms zoek zijn op een regenachtige dag. Om jezelf op te peppen en klaar te stomen voor de run of your lifetime, is het aanbevolen om een aantal atleten te volgen op instagram die bekend staan om hun sportieve prestaties en/of hun andere troeven. Zij zullen jede nodige mentale boost geven. Nafi Thiam, Yuliya Levchenkou, Allison Stoke, Usain Bolt, Mo Farah, zullen je in no time overtuigen om naar buiten te trekken en te bewegen. Al was het maar voor die ene foto waarmee je bij je eigen volgers de schijn kan opwerpen dat je wel degelijk éénmaal per maand de sportschoenen uit de kast haalt.

Marathon of benefietloop?

Lopen zonder doel is zoals statistiek leren voor het plezier. Beide fenomenen zijn quasi onmogelijk. Plan een marathon, spreek met een groep af om samen te lopen voor een benefiet, probeer je eigen persoonlijke record te verscherpen of leg een datum vast tegen wanneer je terug op je oude gewicht wil geraken. Wees daarin zo eerlijk en realistisch mogelijk, maar tegelijk ook ambitieus. Op de site van Stad Gent vind je allerlei loopevenementen terug.

Politeia for 12urenloop

In het tweede semester van het academiejaar vindt traditioneelsgewijs de 12urenloop plaats, zeg maar de hoogmis van sport op studentenniveau. Politeia wil zich volop inzetten op dit evenement na een aantal jaren van sportieve afwezigheid. Om te tonen dat we bloedserieus zijn, starten we vanaf het tweede semester met gezamenlijke looptrainingen ter voorbereiding van de 12urenloop. Meer uitleg zal nog volgen naarmate het academiejaar vordert.

Uitgelichte berichten