Opinie - Waar zijn de Waalse verkiezingsuitslagen gebleven?


Het is nu al een paar dagen na de verkiezingen van 14/10. Velen onder ons zijn waarschijnlijk volledig murw geslagen door het mediacircus en willen er niets meer over horen. Maar sta mij toe om even stil te staan bij een opvallend element van dit mediacircus: het was volledig op Vlaanderen gefocust. Dat er aan de andere kant van de taalgrens ook nog een stuk van België ligt, leken ze bij de Vlaamse Radio en Televisie helemaal vergeten te zijn. De Franstalige Belgische Radio en Televisie (RTBF) daarentegen hield zich wel degelijk met beide kanten van de taalgrens bezig. De RTBF had zelfs een correspondent in Antwerpen. Dit kan niet gezegd worden over de VRT. Pas aan het einde van de verkiezingsmarathon haalde Ivan De Vadder nog wat uitslagen uit Brussel en enkele grote Waalse steden aan als een soort curiosum. Vergelijk dit met de aandacht die naar Buggenhout (‘het centrum van Vlaanderen’) of naar Herk-de-Stad ging en u merkt meteen een wereld van verschil.

Niet dat het de eerste keer zou zijn dat ze bij de VRT vergeten dat Vlaanderen (nog) niet onafhankelijk is. Vrij geregeld worden in Het Journaal de termen ‘Vlaanderen’ en ‘Ons land’ als synoniemen gebruikt. Dit terwijl de VRT zelf niet eens in Vlaanderen maar in Brussel gevestigd is. Ook meer in het algemeen is er een enorme kloof tussen de Franstalige en de Vlaamse media. De onderwerpen zijn namelijk gewoon volledig verschillend. Een mens zou er nog een complot van de N-VA in zien.

En dit alles terwijl de verkiezingen in Wallonië zo interessant zijn: de ene doorbraak van (extreem-)links volgde de andere op. Wie deze uitslagen vergelijkt met Vlaanderen kan alleen maar concluderen dat ons land langzaam uiteen aan het vallen is. Wij denken gewoon helemaal anders dan de Franstaligen. Zij zijn links, wij zijn rechts. Het onderlinge begrip is volledig verdwenen. Hoe kan het ook anders, met een openbare omroep die de helft van het land negeert?

Uitgelichte berichten