10 YouTubekanalen die elke politieke wetenschapper moet kennen


Het is het moment van het jaar wanneer er overal lijstjes met must see kerstfilms verschijnen, maar wij zouden de faculteit Pol & Soc niet zijn als we het niet anders deden. Deze lijst met de 10 meest interessante YouTube kanalen voor politieke wetenschappers, maar ook voor studenten in het algemeen, biedt de mogelijkheid om uw kennis over politiek, maatschappij, de wereld… uit te breiden buiten de lessen om. Nog een pluspunt, zo heb je er meteen ook nieuw entertainment bij voor wanneer je weer begint te blokken.

10. The Daily Conversation

Op plaats 10 van deze lijst vinden we een kanaal waarvan het merendeel van de video’s gaat over opkomende wereldsteden, verstedelijking, populatie, en megaprojects. Dit ziet er op het eerste zicht niet heel divers uit en misschien weinig relevant, maar de diversiteit zit in de verschillende steden en regio’s die het kanaal bespreekt, en de relevantie zit in het holistische perspectief waarmee de besproken thema’s gepresenteerd worden. Een video over Turkse infrastructuurprojecten en één over Tokyo als wereldstad hebben daarom als gemeenschappelijke factor dat geen 1 aspect onbesproken blijft. Een nadeel van dit kanaal is wel dat het onregelmatig video’s uploadt en relatief weinig content plaatst.

9. Now This World

Een kanaal dat, in tegenstelling tot The Daily Conversation, veel en regelmatig video’s post, is Now This World. Elke week worden er onderwerpen behandeld die hyperactueel zijn, zoals het beleid van Trump, verkiezingsresultaten van over heel de wereld, en updates over conflictgebieden. Andere voordelen van dit kanaal zijn onder andere de vele verschillende presentatoren en het feit dat er geen standpunt wordt ingenomen, waardoor je de inhoud van de video’s objectief kan begrijpen. Deze objectiviteit heeft wel als gevolg dat de video’s wat droog en saai overkomen. Desalniettemin blijft Now This World razend interessant voor jonge studenten die in actuele politiek geïnteresseerd zijn.

8. OverSimplified

Natuurlijk zijn er mensen die liever wat meer focussen op het historische aspect, in plaats van het actuele zoals bij Now This World, en dan is OverSimplified perfect. Toegegeven, dit kanaal heeft niet heel veel content, maar we hebben er toch voor gekozen om dit op plaats 8 te zetten. De video’s die er namelijk zijn, zijn absoluut de moeite om te bekijken. De verschillende onderwerpen worden op een geweldige, humoristische, en vooral simplistische manier uitgelegd waardoor zelfs een kind volledig mee kan zijn met het verloop van de Falklandoorlog of de Amerikaanse revolutie.

7. Russia Today

Oké, deze zit er in om eens te lachen, maar het is wel relevant. Russia Today, of RT verkort, is het internationaal nieuwsnetwerk van de Russische Federatie. Het is niet heel controversieel om te stellen dat dit netwerk een propaganda-orgaan is van het Kremlin. De thema’s die u worden voorgeschoteld zullen Rusland bijna uitsluitend in een goed daglicht brengen en antagonisten van Rusland in diskrediet proberen brengen. Het is daarom aangeraden om de video’s van het YouTubekanaal van RT met een korrel zout te nemen. Toch blijft dit kanaal om verschillende redenen interessant. Het toont niet voor de hand liggende thema’s, die normaal nooit in de media zouden komen, en het kanaal is ook een leuke manier om een propagandamachine van Rusland aan het werk te zien.

6. Caspianreport

Caspianreport is misschien wel het meest politieke kanaal dat we tot nu toe hebben besproken, in die zin dat het er duidelijk voor uitkomt een geopolitiek perspectief in te nemen. Vele van de video’s van Caspianreport bespreken landen en gebieden door te kijken naar grenzen, veiligheid, militaire conflicten, sterke leiders, natuurlijke grondstoffen, strategische situaties, enzovoort. Natuurlijk heeft het kanaal ook video’s over economische en binnenlandse problemen, maar deze hebben een eerder ondersteunende werking. De video’s van Caspianreport hebben heel veel diepgang, en zijn perfect om internationale situaties of de status quo binnen landen uit te leggen aan de hand van geopolitieke systemen en concepten.

5. Vox

Het grootste voordeel van Vox is dat het elke dag een nieuwe video uploadt. Er is dus meer dan genoeg content in een week om te bekijken. Naast het grote aantal video’s bespreken ze ook zeer uiteenlopende onderwerpen, gaande van progressieve bewegingen tot de gevolgen van een bepaalde wetgeving. Een nadeel van dit kanaal is dat de inhoud heel erg focust op de Verenigde Staten, maar dit wordt gecompenseerd door een relatief grote portie video’s die gericht is naar een internationaal publiek. Vox is een geweldige manier om je politieke en maatschappelijke kennis uit te breiden, waarbij politiek ruim geïnterpreteerd wordt.

4. Geography Now

Drie jaar geleden startte het ambitieuze project van Paul Barbato om een YouTubevideo te maken over elk land in de wereld. Hij overloopt elk land dat erkend wordt door de Verenigde Naties in alfabetische volgorde en legt in verschillende segmenten de cultuur, geschiedenis, bevolking, bezienswaardigheden, en internationale relaties uit. Hij maakt in zijn video’s gebruik van slechte videotechnische effecten en kinderlijke humor, maar deze twee geven een vorm van authenticiteit aan zijn video’s die het kijken aangenaam maken. Een absolute aanrader is natuurlijk de video over België.

3. Vice

Vice is uitgegroeid tot een huismerk voor mensen die geïnteresseerd zijn in zowel ongekende topics, als goede onderzoeksjournalistiek. Het is daarom geen verrassing om Vice op plaats 3 te zien. De langere documentaires die regelmatig op het kanaal verschijnen werpen vaak een licht op gemarginaliseerde groepen en verschillende culturen en subculturen. Politiek komt minder ter sprake, maar de diepte-interviews en informatieve observaties bewijzen dat de onderwerpen die naar voren worden geschoven relevant zijn. Je eindigt dan ook vaak een Vice video met een betere kennis over de maatschappij in zijn geheel.

2. Last week Tonight

Het populaire Amerikaanse praatprogramma van John Oliver, Last week Tonight, zit ook op Youtube en post elke week een 20 minuten durende video van een onderwerp dat besproken wordt in de show van John Oliver. Deze politieke commentator laat niemand ongeschonden. De onderzoeksjournalistiek van zijn video’s is op bepaalde vlakken zelfs beter dan die van Vice. De thema’s van de video’s zijn voornamelijk naar de VS gericht, maar nu en dan verschijnt er eens een video over een internationaal probleem. De sarcastische en donkere humor van de presentator weten van elk oninteressant onderwerp een spektakel te maken en plaatsen het thema tijdelijk op de voorgrond bij politieke debatten. Bewijs hiervan zijn de miljoenen weergaven per video, ongeacht het onderwerp.

1. Visual Politik

Hoewel Visual Politik niet dezelfde humor gebruikt als Last Week Tonight, is dit ongetwijfeld het belangrijkste YouTubekanaal voor een politieke wetenschapper. Meerdere malen per week analyseert Simon Whistler belangrijke situaties of conflicten op binnenlands en buitenlands vlak. Er is niet alleen een mooie afweging tussen de video’s over de VS en de rest van de wereld, maar daarboven wordt er geen standpunt ingenomen om zo een zo objectief mogelijke beschrijving te brengen. Er worden vragen beantwoord over een waaier aan thema’s. Bij elke nieuwe video leer je iets nieuws over politiek. Visual Politik is een tool dat elke student, die geïnteresseerd is in de wereld van vandaag de dag, kan gebruiken.

Uitgelichte berichten