Column - 11.11. Singles’ day?


​‘Hé, vandaag is het Singles’ day’ wist mijn mama me gisteren te vertellen nadat ze -het begint een ochtendritueel te worden- enkele shoppingsites had bezocht. Het is wat? Niet enkel een subtiele hint dat ik eens voor een schoonzoon moet zorgen, maar het bestaat echt: Singles’ day. Pas na enkele twijfels om mijn vrijgezellenleven te vieren, valt het me in: het is ook Wapenstilstand. Wat doet een excuus om te shoppen op de herdenking van deze historische dag?

11 % korting. Dat krijgen singles op deze feestelijke dag. Shoppen, shoppen, shoppen? Neen, want zelfs al mocht het dit jaar niet op een zondag vallen, waren alle winkels dicht, want, klein detail, 11 november is de dag van de wapenstilstand. Een vreemde combinatie: hoe, wat, en vooral: waarom?

De vier 1-tjes op een rij staan mooi, vonden de Chinezen toen ze een dag zochten om Singles’ day te vieren. Een soort tegenwicht voor Valentijn én goed voor de economie, want Singles’ day is een feestdag en op feestdagen worden cadeaus gekocht. Van en voor jezelf, maar vooral voor de winkels, want al die singles die hun hart proberen vullen met spullen zijn goed voor de kassa. Alibaba kende dit jaar een recordomzet van 31 miljard dollar. Hoewel het oorspronkelijke idee van enkele studenten was om singles bij elkaar te brengen, is het al snel overgeslagen in miljoenen vrijgezellen die achter hun computer zitten om snel-snel te kopen wat hun hartje begeert.

De hype is overgewaaid naar ons land en opgepikt door de winkelketens die maar al te graag de eenlingen in hun armen sluiten. Dat er al iets op de feestkalender stond leek hen niet te deren, want wie viert er eigenlijk Wapenstilstand? Alhoewel het vandaag 100 jaar geleden is dat de Wapenstilstand werd afgekondigd is er inderdaad weinig feest. Het is dan ook een herdenkingsdag en geen echte feestdag.

Toch schuilt er een zeker wrangheid in de samenkomst van de twee ‘feest’dagen. Een evenwicht zoeken tussen duizenden slachtoffers herdenken en een 2 meter grote pluchen knuffelbeer kopen voor jezelf, het lijkt mij moeilijk. Een Chinese verkoopstunt volgen of stilstaan bij een historisch moment? Meedoen aan overconsumptie of vasthouden aan traditie? Positieve economische globalisatie of verwerping van eigen geschiedenis? Moeilijk, zeker wanneer die leuke trui afgeprijsd is en je het deuntje van de ‘Last Post’ eigenlijk niet zo mooi vindt.

100 jaar geleden was het een groot feest. Mensen kwamen op straat, de overwinningsroes had, in het specifiek de Gentenaars volgens De Standaard, te pakken gekregen. Een nog nooit gezien volksfeest verspreidde zich. Misschien is dat ook iets om te herdenken of over te doen. En alle winkels geven korting omdat het dag van de Wapenstilstand is.

Uitgelichte berichten