Erasmus - Zoë in Genève, Zwitserland

Vanaf 19 november publiceren wij elke maandag een artikel over iemand zijn erasmuservaring. Om onze erasmusreeks af te trappen, geven we jullie het verhaal van Zoë Franssen. Zij vertrok begin dit semester naar Genève en geeft ons een kort verslag over haar ervaringen.

Ik ben Zoë, een studente sociologie en dit jaar werk ik mijn eerste semester af aan de ‘Université de Genève’. Ja hoor, je leest het goed, Genève, de bekendste en grootste Franstalige stad van Zwitserland. Klinkt impressionant, hé? Dit dacht ik immers ook toen ik hier begin september aankwam. Een compleet ander leven in een vreemde stad stond me te wachten. Ik zou voor de eerste keer op mezelf moeten wonen, ik zou me wegwijs moeten maken in een onbekende stad, ik zou me moeten zien te redden in alle lessen die ik in het Frans zou opnemen, ik zou een sociaal netwerk moeten uitbouwen zonder ook maar één enkele connectie te hebben en nog zo veel meer. Twee maanden later blik ik even terug op m’n voorlopige avontuur. Een avontuur dat tot nu toe al fantastisch is geweest, of zoals ik altijd tegen m’n vrienden zeg: ‘C’est magnifique ici’.

Voorlopig heb ik me al rot geamuseerd: ik heb fantastische mensen leren kennen van allerlei verschillende nationaliteiten (lees: internationale diners, geweldige gesprekken over cultuurverschillen, politiek, eetgewoontes…), ik heb het prachtige land met haar prachtige bergen en meren al een beetje meer verkend waardoor Zwitserland niet meer zo onbekend aanvoelt, ik heb (eindelijk) van het kotleven kunnen proeven (en ik moet toegeven: het smaakt naar meer) en ik heb al prachtige uitstappen gemaakt in de stad zelf. Maar datgene wat me voorlopig hoofdzakelijk bijblijft is het leven aan de universiteit. En dat is iets wat ik in het begin misschien niet verwacht had.

Studeren in het buitenland leek me immers geweldig omwille van verschillende redenen. Ik zou er meer vrijheid hebben (vrijheid in de vanzelfsprekende zin van het woord, maar ook meer vrijheid om mezelf beter te leren kennen), ik zou er m’n Frans door verbeteren (het échte Frans), ik zou er leren om zelfstandig te zijn en de administratieve rompslomp alleen te regelen (want ja, helaas, die is er, maar dit is een goede representatie van de echte wereld, denk ik dan?). Ik zou dus heel veel bijleren op allerlei vlakken en ik zou er heel veel uitdagingen aangaan (en hopelijk ook overwinnen). Maar wat ik niet verwacht had, was dat ik ook zou leren of eerder opnieuw zou leren, waarom mensen willen leren, waarom mensen willen studeren.

Enkele jaren geleden heb ik er immers voor gekozen om sociologie te studeren. Ik koos voor de opleiding omdat het me interessant leek, dit zag ik me wel studeren om later m’n droomjob te kunnen uitoefenen. Maar dit is iets wat ik soms doorheen het academiejaar wel eens durf te vergeten. Deadlines, prestatiedruk en stress zorgen er nu en dan voor dat ik te veel gefocust ben op het eindresultaat (slagen voor de vakken) en minder op het proces: het willen bijleren, het willen ‘dingen begrijpen en onthouden’. De lessen aan de Universiteit van Genève hebben er bij mij voor gezorgd dat deze goesting terug extra werd aangewakkerd. Maar hoe komt dit dan? Waarom voelt deze universiteit dan anders aan dan de Universiteit van Gent? Misschien omdat de lessen hier interactiever zijn? Misschien omdat het hier heel normaal is dat er dagelijks discussies plaatsvinden tussen de professor en de studenten? Misschien omdat studenten hier meer gepusht worden om intensief en interactief met de leerstof om te gaan?

Mijn Erasmuservaring blijkt dus niet alleen een verrijking te zijn op persoonlijk vlak (1001 ongelooflijke ervaringen rijker: check!) maar ook op educatief vlak. Een andere universiteit met een iets andere aanpak blijkt dus ook interessant zijn. En dat alles is toch de moeite waard om die twijfels aan de kant te schuiven en ook op Erasmus te gaan, toch?

Ben je geïnteresseerd? Donderdag 22 november is het eerste infomoment. Meer informatie hierover vind je op https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling!

Uitgelichte berichten