Erasmus- Brno, Tsjechië

Ook deze week publiceren wij weer een verslag van iemand die op Erasmus ging. Vandaag vertelt Ewout over zijn ervaring vorig jaar!

Hey! Ik ben Ewout Demuynck, masterstudent journalistiek aan de vakgroep communicatiewetenschappen en ik ben vorig academiejaar een half jaar op Erasmus geweest naar Brno. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord toen ik het als mijn eerste keuze opgaf. Brno is een studentenstad van ongeveer een kleine 400.000 inwoners, gelegen in het hartje van Tsjechië.

Hoewel ik er enorm naar uitkeek, zat ik ook wel met wat twijfels voor vertrek. Iets wat logisch is natuurlijk. Ik ging een half jaar naar een bestemming waar ik niets of niemand kende. Achteraf gezien bleken al die twijfels overbodig. Je moet altijd in achterhoofd houden dat zowat iedereen die op Erasmus gaat met dezelfde intentie vertrekt. Iedereen wil er mensen leren kennen en plezier maken. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich heel open en benaderbaar opstelt waardoor je heel snel vrienden maakt.

Het besef dat je voor een half jaar weg zult zijn van alles is natuurlijk wat een bizarre gedachte, maar tegelijkertijd is het datgene wat Erasmus juist zo fantastisch maakt. Op Erasmus moet je helemaal terug van nul beginnen. Het doet er niet toe wie je thuis bent, hier kent niemand je en heb je het volledig zelf in handen wat je ervan maakt.

Ben je er al zeker van dat je op Erasmus gaat kan ik je Brno absoluut aanraden. Ik som even wat pluspunten op:

1) Heel mooie stad en niet toeristisch

Brno is een beetje een verborgen parel. Ondanks dat de stad zeer mooi is, zijn zowat de enige toeristen die je er vindt Erasmus studenten. Het is er niet druk, maar toch zeer levend. Het is overigens een echte studentenstad, ongeveer 25% van de inwoners bestaan uit studenten.

2) Goedkoop

Tsjechië is op zich al geen duur land, maar Brno is nog pakken goedkoper dan bijvoorbeeld Praag. Je kan er makkelijk voor €6 lekker gaan eten en op café en/of tijdens het uitgaan betaal je ongeveer tussen de €1.10 en €1.50 voor een ½ l bier (ook heel lekker bier trouwens). Ik betaalde tenslotte slechts €160 per maand voor mijn verblijf in een studentenhome van de universiteit.

3) Leuke activiteiten en universiteit

Brno mag dan wel niet super groot zijn, ik heb me er nooit verveeld. Er is voortdurend van alles te doen en ESN (Erasmus Student Network) is er zeer actief. Ze organiseren elke week meerdere activiteiten, gaande van salsa lessen tot wijnproeven tot quizzen. Verder kan je er gaan lasertaggen, paintballen, kajakken, hiken, schaatsen, ijshockeymatchen bijwonen, shoppen,… Ook de unief daar is heel professioneel. De Masarykova Univerzita staat aangeschreven als een van de betere universiteiten in Oost-Europa. Geloof het of niet, ik ben er altijd heel graag naar de les geweest.

4) Ideaal gelegen

Brno ligt zeer centraal gelegen waardoor citytrips makkelijk te organiseren zijn. Met Flixbus of Regiojet kan je tussen de €5 en €10 makkelijk de bus nemen naar Praag, Budapest, Bratislava, Wenen of Krakau.

Hoe dan ook, welke bestemming je ook kiest, een avontuur wordt het sowieso. Het begint misschien allemaal wat clichématig te klinken, maar mijn Erasmuservaring was zonder twijfel de beste periode van mijn leven. Het is voorbij gevlogen. Ik mis het nog elke dag. Toch overheerst eerder een soort dankbaarheid en voldaanheid dat ik het gedaan heb, dan een triestig gevoel dat het voorbij is. Mocht je nog twijfelen om het al dan niet te doen: al het papierwerk kan soms wat vervelend zijn, maar het is het allemaal zeker waard. Gewoon doen!

Meer informatie over Erasmus vind je op https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling!

Tags:

Uitgelichte berichten