Erasmus - Op uitwisseling naar een eiland in de Oost-Chinese Zee

Deze week reizen we nog een beetje verder van huis met onze Erasmusrubriek. Kimberley vertelt over haar ervaring in Tapei, Taiwan.

Twintig uur vliegen langs de aardbol. Wat kan dat allemaal betekenen? Dit is een blik van zes maanden vertoeven op Taiwan. Taiwie, Taiwat, Taiwaar?

Taiwan is een prachtig eiland in de Oost-Chinese Zee. Het wordt door China als een provincie beschouwd terwijl het eiland een eigen regering en een eigen vlag heeft. Het politiek conflict met China over Taiwanese onafhankelijkheid en de strategische ligging van het eiland brachten de internationale politiek plots zeer dichtbij. Tijdens de lessen (ik studeerde aan het departement diplomatie) ontsponnen zich regelmatig veelzijdige en hevige discussies. Met Russen, Amerikanen, Chinezen, Koreanen, Fransen, Duitsers, Indiërs, … allemaal in hetzelfde lokaal konden visies over uiteenlopende onderwerpen niet nog meer verschillen. Welk strijdtoneel het in de les ook was, na afloop gingen we allemaal samen lunchen onder een vrolijke en joviale sfeer.

In het kader van mijn onderzoek interviewde ik voormalig minister van de Mainland Affairs Council Chen Ming-Tong. Wat een doorsnee interview zou worden, mondde uit in een onvergetelijke ervaring. De oude man schonk mij een kopje thee in, terwijl hij gepassioneerd over het conflict met China vertelde. Zijn jarenlange ervaring had hem voldoende anekdotes opgeleverd. Met zijn drie lange, grijze snikharen en doordringende ogen gaf de wijze man me levenslessen mee. Het was een buitengewoon impressionante ontmoeting.

Vanuit Taipei (de hoofdstad) ziet de wereld er helemaal anders uit. De wereldkaarten (met Azië in het midden en Europa als een heel benullig stukje aarde in de bovenste linkerhoek) weerspiegelen een compleet andere kijk op de wereld, een ander perspectief op internationale gebeurtenissen. Er op uit trekken met vrienden in de bergen of naar de kust was meer dan louter tijdverdrijf. Het opende een nieuwe wereld, ondenkbaar in België. Mijn Taiwanese kotgenoten namen me mee naar de verborgen pareltjes dat het eiland in alle schoonheid bewaart. We baadden in natuurlijke hotsprings. In de bergen ontving de inheemse bevolking me hartelijk. Gedurende mijn verblijf bij een stam leerde ik er boogschieten en traditioneel dansen. Ik mocht er met de kindjes knutselen. Het werden sneeuwvlokjes, want dat kenden ze niet. Hun gastvrijheid, tradities en eigen taal waren adembenemend.

Maar terug richting Taipei. Op de universiteit vervoegde ik het cheerleadingteam. Met de hechte groep bracht ik memorabele avonden door. In het aangename gezelschap van mijn Taiwanese kotgenoten werden uren dagen. Zij verrijkten mijn kennis over de plaatselijke cultuur en gewoontes. Zo leerde ik er ook beter Chinees begrijpen en spreken. Ze bezorgden me een fantastische tijd.

Elke dag ontdekte ik wel iets curieus. En elke nieuwe ochtend, die ik traditioneel vanop mijn balkon startte met een kop thee in de hand en een ontwakende stad aan mijn voeten, had iets nieuws in petto. De mooiste verrassing kwam misschien wel vlak voor mijn afscheid. Aan mijn kotgenoten had ik verteld dat ik nog een maand door Azië zou trekken. De dag nadien kwam een van hen binnen en riep: “Kimberley, ik ga met jou mee. Ik heb mijn werk opgezegd. Dit is een droom die uitkomt!”. En zo geschiedde. Enkele weken later vlogen we samen naar onze eerste bestemming, de Filipijnen. Tijdens de reis kregen we vaak verwarde indrukken van mensen. Een Aziaat en een Westerling die samen rondtrekken, het is een atypisch beeld in Azië. We genoten met volle teugen van de nogal onvoorbereide rondreis. En ik stak er veel van op, want reizen met iemand die compleet andere gewoontes heeft, is niet zo vanzelfsprekend.

Taiwan was een unieke ervaring. Ik heb er heel goede vrienden aan overgehouden. De belofte om terug te keren heb ik toen gemaakt, ik kan niet wachten om deze waar te maken.

Meer informatie over Erasmus vind je op https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling!

Uitgelichte berichten