Erasmus - Aix-en-Provence : la petite, mais puissante cigale

Wekelijks publiceren we een nieuwe Erasmuservaring van een student Pol & Soc. Deze week volgen we Frederik naar de Franse zon.

Aix-en-Provence ligt in het zonnige zuiden van Frankrijk. De geboortestad van Paul Cézanne ligt in de schaduw van de berg Sainte-Victoire die bij een wolkeloze dag uitzicht biedt op de Alpen en de Mont Ventoux. Meer dan duizend meter lager werk ik dit jaar mijn derde jaar Politieke Wetenschappen af aan Sciences Po Aix (SPX). In dit mediterrane landschap, waar de zon heerst en de regen vaak het onderspit delft, neem ik je graag mee naar SPX, mijn cité universitaire en la vie aixoise.

1) Sciences Po Aix

Sciences Po Aix is een van de tien IEP’s (Institut d’Etudes Politiques) die Frankrijk telt. In haar opleidingsprogramma biedt zij enkel Politieke Wetenschappen aan waarbij zij een groot aantal domeinen bestrijkt van het politieke speelveld: economie, recht, sociologie, filosofie, etc. Wat mij meteen opviel tijdens de eerste weken van mijn verblijf zijn de sterke motivatie en de hoge mate van interactie tussen studenten en proffen onderling. Zelfs in een omvangrijke groep van vijftig studenten volgt de les vaak de dynamiek van vraag en antwoord. Dit vind ik toch een sterk verschil met Politieke Wetenschappen aan de UGent waar de sfeer meer à l'aise is.

Ten tweede moet iedereen aan SPX in het derde jaar verplicht naar het buitenland waardoor vierde- en vijfdejaars zeer begripvol zijn als je vragen hebt. Heb dus zeker geen schrik van het Frans! Zij begrijpen hoe het voelt om je moedertaal niet te kunnen spreken. Daarnaast zorgen tientallen sportassociaties (voetbal, atletiek, handbal, basketbal, roeien, rugby, …), die verbonden zijn aan SPX, ervoor dat je gemakkelijk contact legt met je Franse medestudenten. Op die manier leer je ook het familiaire Frans kennen. Vandaar dat ik ook echt aanraad om bij deze ‘studentenverenigingen’ te gaan. Eind maart is er ook het CRIT. Een multidisciplinaire sportcompetitie tussen de verschillende IEP’s die dit jaar in Parijs wordt georganiseerd. Drie dagen feest en sport: dat moet de moeite zijn!

2. Cité universitaire

Mijn cité universitaire, een groot wooncomplex met universitaire koten, is ook dé plaats om nieuwe mensen te ontmoeten. De meeste internationale studenten wonen in hetzelfde pavillon waardoor je gemakkelijk contact legt. Iedereen is ten slotte op zoek naar wat nieuwe vrienden. De gemeenschappelijke keuken is daar de uitgelezen plaats voor (noot: je kan wel eens wat pasta-pesto, klassiek studentenrecept, vinden van de dag voordien a.k.a. la propreté is niet het sterkste punt). Ondanks de kleine kamers (toch wel 10 m² met een aparte douche, wc en lavabo. En ja, je kan je effectief nog bewegen op mijn kot!) heb je alles wat je nodig hebt. Bovendien verleidt het mooie weer je gemakkelijk om een paar uur in het nabijgelegen Parc Jourdan te vertoeven.

3. La vie axoise

Het Erasmus-leven hier geeft je voldoende tijd om tijdens de weekends eens een nabijgelegen stad te bezoeken. Marseille bezoek je voor €2 heen en terug, en ook steden als Avignon, Arles, Montpellier en Saint-Tropez zijn gemakkelijk te bereiken. Mocht je vrijdag geen les hebben, kan je zelfs gemakkelijk met een Flixbus voor €30 naar Barcelona. Dit is natuurlijk altijd een afweging van tijd en middelen. Het uitgaansleven in Aix is eerder beperkt. In Rue de la Verrerie (zeer originele naam) vind je wat bars, en daarnaast kan je altijd terecht op een van de talrijke terrasjes. Als je graag eens ‘wat’ alcohol drinkt, ben je goed gesjareld als je geen wijn lust. Een simpel Belgisch pintje (25cl) kost gemakkelijk €4. Een lokaal wijnglas is al een pak goedkoper met gemiddeld €2,5. Als je dat alles niet graag drinkt of je hebt je vrienden al te veel getrakteerd, kan je gewoon ook een glas water vragen. L’eau du robinet is in Frankrijk immers gratis!

Kort samengevat kan ik stellen dat je in Aix een stralende zon, een ambitieuze opleiding, veel sport, een hoop (inspirerende) internationale verhalen en ten slotte veel wijn, koffie en pizza zal treffen. En als je het niet meer ziet zitten: het (Zuid-)Franse codewoord luidt: “t’inquiète!” Of gewoonweg: Hakuna matata!

Zelf zin in een Erasmusavontuur? Meer informatie vind je op https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling!

Uitgelichte berichten