Erasmus - Ma vie à Paris !

Geniet deze week van het verhaal van Marie-Laure in Parijs! Elke maandag posten we een nieuwe Erasmuservaring van een student Pol & Soc.

Ik zit ondertussen al ongeveer 2 maand op Erasmus op de Université Paris X Nanterre en ik kan met zekerheid zeggen dat ik het echt wel naar mijn zin heb. De stad, het eten, de sfeer,.. kortom (bijna) alles is hier gewoon perfect.

Paris X is een zeer grote universiteit die mij wel zo’n beetje die American campus vibes geeft. Bij mooi weer zitten studenten dikwijls op het gras met wat muziek. De sfeer op de campus is al bij al zeer ontspannend. Ik moet wel toegeven dat je regelmatig wordt lastiggevallen door verschillende studentenverenigingen die nieuwe leden zoeken, maar met een “ Je suis Erasmus” ben je er meteen van af ;).

Als Erasmusstudent heb je de mogelijkheid om een persoonlijk vakkenpakket samen te stellen (met goedkeuring van uw erasmuscoördinator , bien-sûr). Dit laat jou toe om vakken te volgen uit verschillende faculteiten, wat ik persoonlijk echt super vind. Het is een unieke kans om uw kennis over allerlei zaken uit te breiden en tegelijk nieuwe mensen te leren kennen.

Franse studenten zijn voor mij redelijk gesloten en niet altijd even vriendelijk. In een derde bachelor kennen ze elkaar al een tijdje en zijn de “cliques” al gevormd. Ik heb dus wat extra moeite moeten doen om mijzelf te integreren, maar dit was voor mij helemaal geen probleem. Aan de andere kant heb je natuurlijk ook nog andere Erasmusstudenten die jou zeker gaan begrijpen en waarmee je altijd kan rondhangen.

Studeren in Parijs betekent elke dag de toerist uithangen na de les. Aangezien mijn lessenrooster echt wel meevalt, kan ik mij wel permitteren om eens af en toe rond te trekken in Parijs. Dankzij de Passe Navigo waarover ik beschik, worden de verplaatsingen zoveel makkelijker. Op mijn eerste dag heb ik Montmartre, Jardin des Tuileries en Champs-Elysées op één dag bezocht! ( ‘t is echt wel te doen hoor).

Verder vond ik de zoektocht naar een woning in Parijs erg moeilijk en stresserend. De prijzen liggen soms extreem hoog en de afstanden kunnen problematisch zijn. Ik heb het geluk gehad dat ik iemand leerde kennen die toevallig een kotgenoot zocht, waardoor ik nu voor een goede prijs een degelijke studio huur. Het is dus zéker aangeraden om goed op voorhand je zoektocht te starten en in gedachte te houden dat één uur op de RER zitten echt wel meevalt!

Mijn Erasmus is (gelukkig) nog niet gedaan waardoor ik nog geen globaal beeld heb over mijn uitwisseling. Wat ik wel kan zeggen is dat het begin heel lastig was. De eerste dagen waren redelijk fysiek en emotioneel uitputtend. Maar over het algemeen beleef ik hier echt de tijd van mijn leven en wil ik van elk moment genieten voor het voorbij is…

Zelf geïnteresseerd in Erasmus? Surf naar https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling voor meer informatie!

Uitgelichte berichten