Erasmus - in Tokio, Japan

Deze week vertelt Mónica over haar avonturen in Tokio, Japan. Wie weet vraag je na het lezen van dit artikel een nieuwe reiskoffer voor kerst om zelf op Erasmus te kunnen vertrekken!

Als je in Japan gevraagd wordt waar je woont, antwoord je met een nabijgelegen metrostation. Dus ik woon voor de komende 5 maanden dichtbij Kokubunji en de Chuo Line verbindt onze stad met het centrum van Tokio. Maar het is hier moeilijk te onderscheiden waar een stad eindigt en begint, de gebouwen lopen over in elkaar en onderweg vind je overal restaurants en felverlichte convenience stores. Deze winkels zijn 24/7 open en verkopen onder andere hotdogs met pasta, buns met sesamvulling, pannenkoeken met rode bonen, koffie met zoete aardappel en gewoon macaroni. Het is nog steeds een avontuur om te koken en alles uit te proberen, vooral omdat de verpakking vaak niets verklarend is. Net zoals de reclame, verkeersborden, officiële documenten en post wordt verpakking meestal niet vertaald. Ontcijferen wat de combinatie van 4 alfabetten betekent, is een van de grootste uitdagingen aan leven in Japan. Een andere uitdaging is transport in en rond Tokio; 13 metrolijnen verbinden bijna 300 stations met elkaar en verloren lopen in het station van Shinjuku is verplicht. Maar dit complex netwerk maakt het ook mogelijk om doorheen de week te gaan stappen in de bergen of tijdens de weekends naar nabijgelegen steden te reizen.

Hoewel Japan mij elke dag verrast en verwart, geraak ik ook deels gewend aan de wekelijkse routine. ’s Ochtends fietsen we tussen de theevelden naar de universiteit en met een beetje chance zie je Mount Fuji onderweg. ’s Middags eten we in een roze cafetaria, waar we bediend worden door identieke dames in geruit uniform. ’s Avonds ga ik naar de zenclub in de bossen, doen we filmavonden of zingen we de nacht door in een Karaoke met ijs à volonté. Het studentenleven hier is zalig en lekker druk. Voor veel Japanse jongeren zijn de jaren aan de universiteit de vrijste van hun leven. De toegangsproeven zijn zwaar en voor ze afgestudeerd zijn, weten veel studenten al waar ze zullen werken. De universiteitsjaren dienen als een pauze tussendoor. Het is niet ongewoon om je hele leven in dezelfde firma te blijven en het is even gewoon om een functie uit te oefen die niets te maken heeft met je opleiding. Wat telt is een diploma van een goede universiteit. Zelf politieke wetenschappers vinden hier gemakkelijk werk, eventueel als ingenieur.

Wat ongetwijfeld het meest indrukwekkende is aan een leven in Japan, is ronddwalen in Tokio. Ik zou eindeloos lang in de verschillende buurten kunnen verloren lopen. Overal zijn er vreemde winkels, koffiebars en izakaya’s. De musea zijn geweldig en tempels vind je tussen torenhoge appartementsgebouwen. Je kan gokken in een rokerige pachinko, met egels knuffelen in een bar of regenboogshakes slurpen in de maid cafes. Er zijn robotrestaurants, restaurants waar je opgesloten wordt en all-you-can-eat dessertrestaurants. Dit weekend belandden we in een pop-uprestaurant met een Japanse Osama bin Laden die sake sipte, een vrouw die via paaldansen muziek maakte en een artiest die een beeld uit chocolade likte. Een ander weekend vonden we een techno club verstopt in een rustige woonbuurt en voor we terug huiswaarts keerden aten we de beste, vettigste ramen vlakbij. En ik heb nog zo veel niet bezocht/gezien/geproefd.

De komende maanden beloven meer van dit alles te worden. We gaan nog veel rondreizen, baden in Onsen in het midden van de natuur en profiteren van wc’s met watervalgeluiden (privacy!). Ik had hier gerust veel langer willen blijven.

Zelf geïnteresseerd in Erasmus? Surf naar https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling voor meer informatie!

Uitgelichte berichten