Erasmus - Luzern, Zwitserland

Nee, het is geen maandag, maar voor de feestdagen publiceren wij een extra Erasmusartikel! Jobeth keerde terug naar België om Kerstmis bij haar familie te vieren, maar voor Forum schreef zij over haar ervaring van het afgelopen semester in Luzern, Zwitserland.

Mijn Erasmus avontuur speelt zich af in het mooie Zwitserland. Ik hoor jullie al afvragen, waarom Luzern? Ten eerste was het de enigste optie in Zwitserland voor mijn studierichting (communicatiewetenschappen). Ten tweede is het een kleine stad, MAAR het heeft zoveel te bieden! De stad is een plaatje op zich en je bent op wandelafstand van prachtige natuur waarin je kan gaan vertoeven. Last but not least, de universiteit bestaat officieel maar sinds 2000. Erg jong, maar zeer innovatief. Er is een veel rustigere sfeer, minder stress en meer interesse. De vakken veranderen bijna elk semester en je kan kiezen wat je wil volgen. Voor mij gaf dit enorm veel ademruimte. Er studeren slechts 2600 studenten en dat zorgt voor veel meer interactie tijdens de les. Ik kan je zeggen: ik heb zelfs al een keertje met 2 in de les gezeten… Het enige minpunt van deze locatie is natuurlijk het prijskaartje, maar dat valt allemaal goed mee als je de tips & tricks weet om hier te wonen, bijvoorbeeld de goedkopere supermarkten of met z’n allen een paar biertjes of wijntjes drinken voor het uitgaan. Iets om kort ook even aan te halen: Duits is de taal die hier gesproken wordt, maar ze spreken meer het Zwitsers Duits en daar versta ja amper iets van, maar het gaat prima als je wat Duits kan spreken.

Het allerfijnste aan op Erasmus gaan is het ontmoeten van mensen van over heel de wereld. Het begon al op dag één. Zo ging ik samen met mijn kotgenoten naar de eerste presentatie over Luzern. Sociaal en open zijn is een must, maar dat loopt vanzelf. Ik heb al slaaplocaties in the pocket in Zweden, Noorwegen, Amerika, Australië, Duitsland etc. Elke week worden er evenementen georganiseerd door ESN of de universiteit waar je elkaar telkens beter leert kennen. Enkele voorbeelden: paddleboarden op het meer, een brewery tour, een city tour in een andere stad, een international dinner, een kroegentocht of feestje. Ik ben ook met een hele groep via een ESN event naar Oktoberfest gegaan in München en dat moet je toch wel eens meegemaakt hebben. Voor mij persoonlijk heb ik mijn vriendengroep het beste leren kennen op predrinks en vervolgens het feesten in Bar 59. Er zijn er elke week, want je woont bijna allemaal in hetzelfde gebouw. Een aanrader is dus om in een studentencomplex te gaan wonen. Ik zit in een modern gebouw dat perfect in orde is en telkens wanneer ik naar huis wandel, heb ik een prachtig uitzicht op de berg Pilatus. Het is best gek om zo dicht bij hoge bergen te wonen. Je beseft dit op de meest onverwachte momenten. Zo had ik eens een zondagochtend besloten om de kabelbaan te nemen tot de top van de Pilatusberg. Het heeft ongeveer 45 minuten geduurd om van thuis tot op 2100m hoogte te geraken. Dat is best weinig als je het mij vraagt. Als je een dagje naar een andere plaats wilt gaan om te ‘hiken’, dan neem je gewoon de bus of de trein. Het is waanzinnig hoe stipt het Zwitserse openbaar vervoer is. Vertraging is ook een uitzondering. Momenteel komt de winter er aan, maar het is hier niet zo anders qua temperatuur dan in België. Pas als je iets meer terug richting een hoger gelegen gebied gaat, kom je op dit moment al veel sneeuw tegen. Skiën in de prachtige bergen staat dus nog op het programma.

Om af te sluiten wil ik toch nog graag even zeggen dat het echt enorm de moeite is om ook op Erasmus te gaan. Het geeft je zoveel herinneringen en ervaringen om voor altijd te koesteren. Zwitserland is echt een aanrader desondanks de kostprijs. Ik beleef althans de tijd van mijn leven hier. Vele lieve groetjes vanuit het mooie Luzern!

Zelf geïnteresseerd in Erasmus? Surf naar https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling voor meer informatie!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags