Erasmus - Een sprong in het diepe in Granada, Spanje

We sluiten het jaar 2018 af met een Erasmus waar velen van dromen, namelijk onder de Spaanse zon! Solana schrijft over hoe zij het in Granada ervaart.

Ik schrijf dit artikel wanneer ik ongeveer twee maanden in Granada woon. Op Erasmus gaan was voor mij altijd iets dat bij het studentenleven hoorde, een vreemde taal leren, een nieuwe stad leren kennen en (hopelijk) terugkomen met heel wat (internationale) vrienden. Toen het vorig jaar zo ver was om de procedure te starten, borrelde er toch even een gevoel van twijfel op. Zou Erasmus iets voor mij zijn? Zou ik het wel zo leuk hebben als iedereen het altijd leek te hebben? Zou het goedkomen met de taal en met vrienden maken? Al deze twijfels overvielen mij. Het lijkt iets vanzelfsprekend, maar iedere ervaring is uniek en het is altijd een sprong in het diepe wagen. Maar toch besloot ik om het te doen, al was het alleen al om het om op mijn CV te zetten en Spaans te leren.

Na hier twee maanden te wonen, kan ik je verzekeren, het is een hele nieuwe wereld waar je in terecht komt. Toegegeven (maar ook zoals ik had verwacht): de eerste dagen zijn even heel hard aanpassen. In mijn geval, met enkel een basiskennis Spaans, waren die eerste dagen gevuld met de woorden ‘¿Qué?’, ‘Gracias’ en vriendelijk glimlachen zonder er echt iets van te verstaan. In Spanje word je meteen ondergedompeld in een cultuurbad. Dat had ik niet echt helemaal verwacht, aangezien het een land was waar ik al vaker was geweest. Toch is écht leven in Spanje heel anders dan gewoon een vakantietje aan de Costa del Sol. De mensen spreken hier bijna geen woord Engels, dus je wordt verplicht meteen Spaans te praten. Ik heb bovendien ook twee Spaanse compañeras de piso. Gelukkig zijn ze heel begripvol, ook al stelt mijn Spaans (nog) niet echt veel voor. Ook qua ritme is het even aanpassen, avondeten rond een uur of tien, da’s zeer normaal. Je hele ritme wordt verlegd maar da’s best fijn. Je dagen worden ineens veel langer en een ‘vieruurtje’ om 18 uur kan perfect.

Ook op de universiteit moest ik direct Spaans praten. De mensen die aan de UGR (Universidad de Granada) verantwoordelijk zijn voor de erasmusstudenten, praten gelukkig wel een mondje Engels, maar de rector daarentegen hield zijn welkomstspeech voor de groep internationale studenten wél in het Spaans. De klassen zijn hier veel kleiner en de lessen vereisen veel meer interactie. Een heel andere sfeer dan aan de Ugent, zo noem je de proffen ook bij hun voornaam!

De stad Granada zelf maakt het inburgeren er heel wat makkelijker op. Met haar kleine straatjes en vele antieke gebouwen is ze een pareltje onder de Spaanse zon. Tapas zijn er à volonté en allesbehalve prijzig, dus wanneer het niks wordt in de keuken, kan je altijd wel ergens terecht.

Ik moet toegeven, in het begin maken deze kleine straatjes het je wel een beetje moeilijk om je weg te vinden en wordt Google Maps je beste vriend (eigenlijk wordt Google in zijn geheel je beste vriend: Google Maps, Translate, maar ook googelen ‘mag ik mijn jeans op 30 graden wassen’).

Mijn angst voor de sprong in het diepe was niet helemaal onterecht, maar na twee maanden kan ik zeggen dat Erasmus me zeker bevalt. Al is het alleen maar om even weg te zijn uit de Belgische sleur, waar de dag eindigt rond 18h wanneer de winkels sluiten en wanneer je als je vijf minuten te laat bent, bij sommige proffen niet meer binnen mag. Het is een geweldige kans om een nieuwe stad en taal, maar ook jezelf (beter) te leren kennen. Als kers op de taart ben je aan het eind van de rit ook nog een hele vriendengroep rijker. Zeker doen zou ik zeggen!

Zelf geïnteresseerd in Erasmus? Surf naar https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling voor meer informatie!

Uitgelichte berichten