Erasmus – Melbourne, Australië

Ook tijdens de examens posten we elke maandag een Erasmusartikel. Deze maandag kan je wegdromen bij het mooie en avontuurlijke Australië en even de stress van alle examens vergeten.

Erasmus is een ideale gelegenheid om nieuwe dingen te ontdekken in een veilige omgeving. Al valt de veiligheid van die omgeving wel een beetje te betwisten wat Australië betreft, aangezien de natuur er nogal samenspant tegen de mensheid (denk: koala’s die je proberen besmetten met chlamydia, vogels die zeer doelbewust tegen je hoofd vliegen en krokodillen die chillen op het strand). Een aantal pientere individuen kwamen echter op het idee om die natuur te betonneren en in de plaats steden te bouwen, en zo geschiedde: Melbourne.

Melbourne is een universum op zich dat onderhevig is aan haar eigen wetten. In de ochtend wakker gekrijst worden door papegaaien en in de avond een pint van $10 ($19 voor een Blauwe Chimay!) op het strand drinken terwijl een troepje pinguïns voorbij komt waggelen, het went niet onmiddellijk. Toch is het leven in Melbourne zeker en vast comfortabel. De stad is volop in opbouw, multicultureel, hip, jong en er is voor ieder wat wils. Er is een vrij uitgebreide soul-scene die zeker en vast het ontdekken waard is (Cherry Bar, Night Cat), maar zo goed als elk genre heeft meerdere bars met zowel opkomende als gevestigde namen. Wat het nachtleven betreft wordt er vooral veel partydrugs gebruikt door de hoge alcoholprijzen. Ik heb mij laten wijsmaken dat in een onderzoek bij één op drie chauffeurs in Melbourne sporen van drugs werden teruggevonden.

Ook wat huisvesting betreft gelden in Melbourne wetten. Wel, in theorie althans. Een aanzienlijk deel van de mensen die ik heb leren kennen is namelijk spreekwoordelijk genaaid geweest door zijn of haar huisbaas. Na een tragisch incident met een toilet heeft ook mijn huisbaas geprobeerd om geld af te romen. Het samenwonen was wel een van de meest impactvolle element voor mij. Ik woonde met 15 mensen samen van alle leeftijden en continenten, een ongelofelijk verrijkende en leerrijke ervaring waar ik een aantal goede vriendschappen aan heb overgehouden.

De atmosfeer in Melbourne is wel opvallend anders dan hier. Melbourne is een miljoenenstad van jonge en ambitieuze ondernemende gelukzoekers afkomstig uit de hele wereld die vooral willen presteren, iets minder laid back dan het knusse Gent dus. Gelukkig zijn er meer dan genoeg studenten die zich gewoon willen amuseren. Het wereldje van uitwisselingsstudenten is zeer toegankelijk aangezien iedereen daar grotendeels in dezelfde situatie zit. Ook wanneer de heimwee komt aangewaaid (wat zal gebeuren als je een half jaar alleen aan de andere kant van de wereld zit) vind je bij deze mensen ongetwijfeld schouderklopjes en afleiding.

Melbourne is, samengevat, een bijzonder plekje in vele opzichten. Daar stopt het echter niet. De weekenden en vrije weken waren ideale momenten om de rest van Australië te ontdekken, zoals Tasmanië, het Groot Barrièrerif en het Daintree regenwoud. Ik heb een week alleen door het regenwoud gelift en heb zo een aantal heerlijke mensen en plaatsen leren kennen. Liften in Australië lukte mij steeds gemakkelijk en het was een leuke manier om locals te leren kennen, iets wat als Erasmusstudent in een stad als Melbourne niet evident is. Voor wie de reiskriebels tot slot echt te pakken heeft: ook Nieuw-Zeeland is relatief dichtbij. Meer dan genoeg om te ontdekken, te ontwikkelen en te beleven in elk mogelijk opzicht dus!

Zelf geïnteresseerd in Erasmus? Surf naar https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling voor meer informatie!

Uitgelichte berichten