Erasmus - in Leicester, 'Lest-ah', Groot-Brittanië

Deze week vertelt Lena over haar Erasmuservaring in Leicester, Groot-Brittanië

Leicester is de tiende grootste stad van Engeland en bevindt zich heel centraal op het eiland. In het midden van de stad ligt de mooie, grote universiteit. Een verzameling van allemaal verschillende gebouwen in diverse bouwstijlen. Dit alleen al zorgt voor een zeer andere sfeer dan in Gent. De manier van lesgeven is ook verschillend. Ik heb vier modules. Voor elke module hebben we twee keer per week 50 minuten lectures en één keer per week 50 minuten tutorial. Elke keer als je een klaslokaal of aula binnengaat, moet je je studentekaart inchecken. Op die manier registreren ze wie er allemaal aanwezig is. Wanneer je meerdere keren afwezig bent, word je gecontacteerd en moet je je verantwoorden. In de lectures wordt de lesinhoud besproken en aangehaald. Ik merkte al na de eerste les dat er veel meer interactie is dan in België. De professoren spreken de studenten echt aan, vragen naar hun naam en hoe hun weekend was. Ze stellen zichzelf met hun voornaam voor. De sfeer is ietwat informeler dan in België. In de wekelijkse tutorials worden thema’s verder besproken in groepjes van 15 studenten. Hier staan elke week andere vragen centraal en is het de bedoeling dat je je eigen mening over de lesthema’s vormt. We hebben niet echt heel veel les, maar er wordt verwacht van je dat je wekelijks vele artikels leest. Deze zijn belangrijk voor de voorbereiding van de tutorials.

Als Erasmusstudent heb je geen examens. Ook in het algemeen werken ze meer met essays dan met eindexamens. Ik moet voor elke module twee grote taken maken. Persoonlijk vind ik dit een zeer goede manier van testen naar je kennis en vaardigheden. De taken zijn op die manier opgesteld dat je de leerstof echt moet gebruiken en op die manier peilen ze naar je inzicht en kennis.

Ik zit op kot in Oadby Village. Dit is een ‘studentendorp’ van de universiteit op 15 minuten fietsen van de campus. Ik zit op kot met 3 andere internationale studenten in een gezellig huisje. Het dorpje zou je kunnen vergelijken met een vakantiepark. Allemaal studentenhuizen bij elkaar. Wij zitten in een kleine, ‘moderne’ blok. De meeste van de huizen hier zijn heel mooie, oude, grote villa’s. Er worden in Oadby Village elke dag twee à drie activiteiten georganiseerd voor alle studenten die hier wonen. Dit wordt voorzien door de Residential Advisors. Dat zijn studenten die als jobstudent voor de universiteit werken. Zo is er elke donderdag ‘let’s get cooking’, knutselavonden, sushinights, uitstapjes naar pretmarken, kerstmarkten, … en dat allemaal gratis!

Iedereen in Leicester is mega vriendelijk! Als je een vraag hebt of iets onduidelijk is, word je meteen geholpen. Bijvoorbeeld de eerste week, wanneer de campus nog volledig onbekend terrein was, liep er heel veel personeel rond. Als je vroeg waar een bepaald gebouw was, liepen zij helemaal mee om te zorgen dat je zeker goed aankwam op je bestemming. Ook elke docent heeft elke week office hours. Deze zijn echt bedoeld voor studenten om met alle mogelijke vragen die je zou hebben langs te komen voor verduidelijking. Zo wordt ook elke taak tot op de letter duidelijk uitgelegd, zodat er geen verwarring kan ontstaan en iedereen met een gerust hart aan zijn taken kan beginnen.

Leicester is een niet supergrote, heel verwelkomende en vriendelijke stad op te verblijven. Ik ben hier graag!

Zelf geïnteresseerd in Erasmus? Surf naar https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling voor meer informatie!

Uitgelichte berichten