Erasmus - in Ljubljana, Slovenië

Tijdens de examens is wegdromen over leukere oorden zeker toegestaan. Bij deze een tip van Lowie: Ljubljana, Slovenië.

Ondanks dat ik nog steeds in het verwerkingsproces zat van de breuk van mijn grote Erasmus-liefde in Finland was de drang naar meer van dat leventje moeilijk te bedwingen. Dat het in de Noorse landen wat duurder is, hoef ik je niet te vertellen; aldus besliste ik mijn verblijf in Finland te compenseren door een semester in Slovenië te spenderen. Dit in het eerder kleine, maar qua sfeer warme Ljubljana. Daar nestelde ik me in het eerste semester, waar een koud landschap plaats gaf aan een hartverwarmende atmosfeer. Blijkbaar is er overwegend meer bewolking in Ljubljana dan in de rest van het land door de bergen in de buurt. Het klinkt eerder als een mythe, maar de empirie leek het toch te bevestigen. Dat houdt de Slovenen echter niet tegen er het allerbeste van te maken. Ik herinner me dat het eens 0 graden was, maar het zonnetje scheen. Onderaan de faculteit, waar enkele goedkope bars zijn, zat ieder tafeltje vol. Een dekentje op de schoot, een koffietje of een biertje in de hand en de Slovenen kunnen ertegenaan. De faculteit is tien minuten met de bus van het centrum. Van mijn vakken was ik lichtjes teleurgesteld, maar al bij al viel het best mee. Er is echter genoeg in de stad en het land, waar ik wel vol lof over kan spreken!

Slovenië

Vooreerst, wie graag zijn buikje vult met allerlei lekkers, hoeft niet verder te zoeken. Studentenrestaurants kennen ze er niet, want er is een beter systeem geïmplementeerd. Als student kan je in quasi elk regulier restaurant voor minder dan vijf euro gaan eten, waarbij je een slaatje krijgt, een hoofdmaal en een stuk fruit. De overheid legt wat geld toe en voorziet studenten zo van ontzettend lekker eten. Hierdoor zitten de restaurants iedere dag vol en is er steeds een levendige vibe in het stadscentrum. In het begin vond ik het onwennig om in een fancy restaurant binnen te komen en daar de voeten onder tafel te schuiven om dan maximum vijf euro uit te geven, maar al snel omarmde ik het met volle goesting. Samen op restaurant gaan met een kater overtreft veruit eenzaam een pizza in de oven te steken na een nachtje uit. Voor zij die vlees weren uit hun dieet: er is vegetarisch voedsel in overvloed!

Oostenrijk

Daarnaast is de natuur in Slovenië wijdverspreid en onaangeroerd. Mijn ochtendritueel bestond er simpelweg uit mijn ruit te openen en te kijken of de lucht helder was. Wanneer dat het geval was, kon ik de bergen in volle glorie met hun besneeuwde pieken aanschouwen. Niet mis te midden een hoofdstad. Verveel je je in het weekend, dan kan je de trein of bus nemen en binnen de kortste keren ben je in een vaag dorpje en kan je lekker hiken door een bos of een berg beklimmen. De dag dat je terugkeert naar België en van de luchthaven naar huis rijdt, blijkt België plots een lelijk ding te zijn. Ik waarschuw je maar.

Verder zijn er alternatieven in de stad voor zij die het kapitalisme verfoeien. Er zijn twee illegaal ingenomen squats of autonome zones te vinden: Rog en Metelkova. Hier regeren kunst, gedegen discussies, activisme en alternatieve feestjes. Flikken en fascisten horen hier niet thuis.

Ljubljana is een pareltje, dat veel te bieden heeft op verschillende vlakken. Daar ontstane vriendschappen hebben me verder gevormd en kennen een ongeëvenaarde kracht. Het Erasmusleven kent dalen en pieken, maar door de intensiteit van het alledaagse voel je pas echt dat je leeft.

Zelf geïnteresseerd in Erasmus? Surf naar https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling voor meer informatie!

Uitgelichte berichten