Erasmus - Winnipeg, Canada

Het voorlaatste artikel van onze reeks en zeker ook een niet te missen ervaring. Deze week reizen we weer wat verder dan Europa, namelijk naar Winnipeg, Canada.

Toen ik begon aan een schakeljaar en master in de sociologie stonden voor mij twee dingen vast: ik wou de complexiteit van migratie- en integratiethema’s in de samenleving beter kunnen begrijpen en ik wou (opnieuw) een langdurige ervaring in het buitenland omdat interculturele ervaringen voor mij van onschatbare waarde zijn in een steeds diversere maatschappij. Toen ik Canada tussen het lijstje van bestemmingen zag staan leek dit dan ook een evidente keuze: de gigantische diversiteit in het land, de successen die hierin geboekt worden en de aandacht voor ieders culturele achtergrond trokken mij naar dit ‘migratiewalhalla’.

Een maand voor ik moest starten in de University of Manitoba (Winnipeg) trok ik al een beetje rond in het gigantische (!) land. Uit ervaring vind ik dit een aanrader: door al een maand in het land te zijn en in interactie te treden met veel personen leer je veel over de lokale context en start je reeds te denken in de taal waarin je je vakken krijgt. Het eerste vind ik belangrijk omdat je leert op welke thema’s de nadruk ligt: zo leerde ik dat er erg veel aandacht wordt gegeven aan het koloniale verleden en het leed dat ‘indigeneous people’ is aangedaan, maar ook dat er op een heel andere manier over diversiteit wordt gedacht dan in onze samenleving. Dit kwam mij ten goede bij het starten van mijn vakken die uiteraard (sociologie) voor het overgrote deel handelden over thema’s in de samenleving. Het ‘taalbrein’ reeds in gang steken bleek me ook erg van pas te komen eenmaal de vakken startten: het wordt namelijk verwacht dat je niveau van dergelijke aard is dat je vlot papers kan schrijven en presentaties kan geven.

De eerste dagen begonnen uiteraard met oriëntatie van de buitenlandse studenten, een verplicht nummertje maar de makkelijkste manier om veel nieuwe mensen te leren kennen. Hoewel ik me voor vertrek had voorgenomen niet enkel internationale studenten maar vooral veel Canadezen te leren kennen, is dit moeilijk. Simpele reden: het (in het begin minieme) sociale leven van een internationale student die ter plaatse ook niemand kent maakt het nu eenmaal gemakkelijker om mee af te spreken dan de agenda van een local. De universiteit werd op deze dagen ook voorgesteld: dit bleek al snel een erg open plaats waarin er veel wordt gedaan om studenten zich thuis te laten voelen. Aangezien de campus voor wel wat studenten ook de plaats is waar ze voor de duur van een semester verblijven, heeft dit vele faciliteiten die het op een eigen stad doen lijken. Zo vind je er onder andere een uitgebouwd sportcentrum, verschillende restaurants, acht koffiebars, slaapfaciliteiten, een opticien, dokters, een apotheek, een kapsalon, een klein supermarktje, een bloemenwinkel, een reisbureau en .. bibliotheken waar je mag eten en drinken en een grote mogelijkheid tot tutoring van papers hebt. Alle verschillende gebouwen op de campus zijn verbonden door ondergrondse tunnels waar het steeds een aangename temperatuur is, zodat je je in de winter niet steeds in de koude moet begeven (is wel eens welkom bij -31°C).

Dat niet alle buitenlandse ervaringen feest en uitgaan zijn heb ik aan de lijve mogen ondervinden. Vooreerst is het gangbaar dat er met permanente evaluatie wordt gewerkt in plaats van met examens die 100% van de punten bepalen. Dit zorgt ervoor dat er je geen zware blok te wachten staat (win!), maar wel dat de workload gedurende het semester veel zwaarder is. Op de kleine vier maanden dat ik er les volgde, schreef ik elf papers, gaf ik vier presentaties en hoste ik drie klasdiscussies. Zwaar, maar door de intensiteit waarmee je aan de slag moet met de onderwerpen enorm leerrijk. Een andere pro: de energie die in de papers kruipt wordt ook naar waarde beloond (het maximum van de punten op een paper halen was mij voordien onbekend).

Deze intensiteit van het studiewerk was echter ook omdat ik les volde op graduate level, dat door de studenten veelal wordt gevolgd als voorbereiding op een doctoraat. Dit had uiteraard ook invloed op de betrokkenheid die werd verwacht in de lessen. Mijn klassen waren hierdoor allemaal beperkt van minimum 8 tot maximum 25 studenten. Verder kreeg ik hierdoor ook extra faciliteiten in de sociologievakgroep: een persoonlijke werkplek/bureau, toegang tot het computerlab waar je elke maand 150 pagina’s mag printen, gebruik van de keuken en uitnodigingen tot gatherings met alle (graduate) sociologiestudenten en –proffen. Dit zorgt voor een gemoedelijke en amicale sfeer waardoor je intrinsiek erg gemotiveerd wordt om je papers zo goed mogelijk af te ronden. Aangezien de proffen weten wie je bent en waar je interesse of ‘expertise’ ligt, ben je sneller geneigd contact met hen op te nemen en hierover in gesprek te gaan. Verder zijn de proffen over het algemeen ook enorm aanspreekbaar: ze kennen vrijwel onmiddellijk je naam en maken duidelijk dat hun deur steeds open staat indien je bepaalde moeilijkheden ervaart met betrekking tot inhoud of praktische deadlines (bv. in combinatie met andere vakken).

Hoewel buitenlandse ervaringen een enorme meerwaarde creëren zijn er ook andere kanten aan het verhaal: het vele geregel op voorhand en tijdens, de eenzaamheid die soms overvalt, het niet kunnen uitdrukken van emoties in je moedertaal.. Dit keert echter snel wanneer je vrienden maakt die in dezelfde situatie zitten.. Je bouwt enorm intense contacten op die je, naar keuze, al dan niet behoudt achteraf. Mijn advies? Behouden! Het zorgt voor verrijking van je taal, verbreding van je oogkleppen en gratis overnachtingen in het buitenland ;-)

Zelf geïnteresseerd in Erasmus? Surf naar https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling voor meer informatie!

Uitgelichte berichten