Erasmus - Stockholm, Zweden

We sluiten onze Erasmusreeks af met het verhaal van Jakob in Stockholm, Zweden. Hopelijk hebben jullie er van genoten!

Je hoort het van veel mensen, je moet op Erasmus gaan, beste ervaring van mijn leven! Klinkt allemaal erg aanlokkelijk, maar op het moment dat je dan de aanvraag moet indienen, denk je er toch gauw anders over. Heb ik daar echt zoveel zin in? Zo sociaal ben ik niet en hier heb ik het immers ook niet verkeerd? En dan toch al zeker niet naar Stockholm? Als je dan kan kiezen, kies je toch voor de warmte, de zon, goedkope drank en makkelijk verdiende studiepunten? Waarom kies je voor Zweden, als Spanje ook een optie is? Toch koos ik voor Zweden. Het voldeed aan mijn belangrijkste vereiste, onderwijs in het Engels.

Zweden was misschien niet de meest logische keuze want het is er koud, de alcohol is er duur, de mensen zijn er wat afstandelijk enzoverder, maar achteraf bekeken was het voor mij de perfecte keuze.

Na enkele voorbereidingen en een zeer lange zoektocht naar een kot ben ik uiteindelijk eind augustus, met 40kg bagage en zonder een kot in het vooruitzicht, naar Stockholm vertrokken. Mijn eerste dagen ben ik via Couchsurfing bij een student blijven slapen, die zijn kot wel wou delen voor enkele dagen. Dankzij een toevalstreffer en een serieuze dosis geluk wist ik, na enkele dagen, uiteindelijk toch nog een kamer van de universiteit te bemachtigen. Zo belandde ik in een gebouw vol Zweedse en internationale studenten, redelijk dicht bij het centrum. Ik kreeg er een kleine studio, die ik zou delen met een Turkse jongen. In het begin was ik een beetje sceptisch tegenover mijn roommate. Een stapelbed delen met iemand die ik nog nooit had gezien, was even wennen. Uiteindelijk werd het een fantastisch avontuur. We deelden 20m2, hadden een totaal andere levensstijl (hij was streng religieus), maar we werden goede vrienden.

Ook het onderwijssysteem was er totaal anders. Aan de Stockholm University hanteren ze een soort periodesysteem. Ik kon er enkel vakken van 7,5 studiepunten opnemen en elk vak duurde exact een maand. Een maand lang moest je dus op 1 vak focussen en volgde er meteen een examen. Dit systeem vroeg om een heel andere aanpak dan ik gewoon was. In Gent werd het vaak pas 1 december vooraleer ik er stevig in vloog. De lessen waren in kleine groepen en er werd gediscussieerd en dieper ingegaan op de leerstof. Tot zover het studeren, want dat heeft uiteindelijk zeker niet de grootste indruk nagelaten.

Stockholm zat vol met internationale studenten en er hing een zeer open sfeer. Al snel leerden de meeste internationale studenten van het gebouw elkaar kennen en werd er vaak gebarbecued, gedronken en uitgegaan. Ook de gedeelde sauna was zeker een meerwaarde in de koude maanden. De internationale community die ontstond was erg hecht en er was altijd overal vanalles te doen…van de zotste kitchenparties in Lappis tot samen op reis gaan. Op het vlak van uitgaan moest Stockholm zeker niet onderdoen! De Overpoort overtreffen is natuurlijk niet zo’n kunst. Stockholm kent vele goede technoclubs en andere uitgaansmogelijkheden.

Wat maakt zo’n Erasmusjaar nu zo veel leuker dan gewoon een jaartje in Gent

studeren, hoor ik sommige denken. Het is zo enorm leuk om zoveel nieuwe mensen te leren kennen en geen verplichtingen te hebben. Niemand heeft een familiefeest of een echte vaste hobby. Als je op donderdag, na het uitgaan, beslist om vrijdag een camionette te huren en naar het noorden van Zweden te rijden om daar in een mooi landhuis te verblijven en

te feesten, dan gebeurt dat ook effectief. Voor €18 ga je bijvoorbeeld ook gewoon heen en terug met de cruise naar Tallinn, op wat ook wel boozecruise genoemd wordt omdat de alcohol en sigaretten er zo goedkoop zijn. Dat, naast reisjes naar Kopenhagen, Malmö, Noorwegen etc. Stel je voor dat je naar het buitenland kan, dat Europa je kot betaalt, dat je een half jaar lang kan doen wat je wil, dat je mensen van over heel de wereld leert kennen,…. Momenteel heb ik nog steeds veel contact met vrienden van Erasmus. We zien elkaar nog zowat om de twee maanden. Mocht je nog twijfelen, schrijf je dan gewoon in. Ik kan geen enkele reden bedenken die je zou moeten tegenhouden.

Zelf geïnteresseerd in Erasmus? Surf naar https://www.ugent.be/ps/nl/voor-studenten/uitwisseling voor meer informatie!

Uitgelichte berichten