Communicatie - Fortnite is niet zomaar een spel


Fortnite wordt wel eens de ‘speelplaats van vandaag’ genoemd, al is het eerder het virtuele pleintje om de hoek waar jongeren naartoe gaan om te spelen, elkaar te ontmoeten en rond te hangen. Waar Fortnite voordien eerder afgedaan werd als de zoveelste FPS-game met als doel om andere gamers op Hunger Gameiaanse wijze af te knallen, blijkt het uiteindelijk veel meer potentieel te hebben dan dat.

Eerst en vooral omvat het ook gimmicks zoals de gekke dansjes die gebruikers ook in het echt gaan gebruiken. Het klinkt misschien banaal, maar door zaken als dit ontwikkelde het spel een nieuwe realiteit die zowel naast de analoge bestaat als zich er mee vermengt. Daarnaast zijn de gimmicks en het spel zelf niet de enige redenen om te spelen. Het is een nieuw sociaal medium geworden, waar alle andere platformen jaloers op mogen zijn. Enerzijds omdat Fortnite veel actiever gebruikt wordt, versus het passieve scrollen op Facebook-feeds, maar anderzijds ook door het meer succesvolle businessmodel, het genereren van torenhoge advertentie inkomsten én in-game. Ten slotte speelt Fortnite ook in op de ultieme gebruikerservaring, die in de huidige economie de key differentiator genoemd wordt. Ook andere platformen hebben dit door en proberen hier een antwoord op te bieden door bijvoorbeeld in te zetten op eigen videocontent. Fortnite gaat hierin nog verder: zo organiseerden ze recent een concert van Marshmello waar 10 miljoen mensen van over heel de wereld ‘aanwezig’ waren. Erwordt meer waarde gecreëerd, niet alleen omdat je personage kan dansen, ook omdat je deel uitmaakt van een uniek gebeuren en je met andere spelers simultaan kan ageren, zoals bijvoorbeeld springen op de drop. Men kan hier nog verder in gaan dan alleen samenwerkingen met de muziekindustrie, maar ook met grote festivals of zelfs de filmindustrie. Zeggen dat Fortnite mààr een spel is, zou dom zijn. In tegenstelling tot traditionele en sociale media bieden zij wel een ervaring aan waar mensen live bij willen zijn én actief willen interageren met elkaar. Desondanks blijft hun toekomst onzeker: blijven ze het speelpleintje om de hoek of ontplooien ze zich tot groot evenementenplein?

Uitgelichte berichten