Spijbelen en verkiezingen: hoe nieuwe thema's de verkiezingen zullen beïnvloeden

Een protestbeweging in een verkiezingsjaar: een nachtmerrie voor regeringspartijen, een droom voor oppositiepartijen. Bij ‘Youth for Climate’ is het niet anders: vlak voor de zo cruciale federale/regionale/ Europese verkiezingen moeten regeringspartijen zich in communicatieve bochten wringen om hun beleid te verdedigen. En klimaat is niet waar deze federale regering zich op wou profileren, wel op haar socio-economische hervormingen. Maar deze verkiezingen zullen niet over economie gaan, maar over klimaat, migratie en communautaire thema’s.

Jongeren namen deel aan meerdere klimaatacties

Vaste thema’s met vaste aanhangers

Migratie is al drie à vier jaar een belangrijk thema en dat zal zo blijven, daar Vlaams Belang en N-VA het steeds op de agenda zetten. Ook communautaire thema’s worden opnieuw naar voren geschoven, met het confederalisme dat uit de koelkast is gehaald en de dreiging van onbestuurbaarheid na de verkiezingen. Natuurlijk zal de N-VA daarvan profiteren. Ook de aandacht voor het klimaat zal hen geen windeieren leggen: met hun ‘ecorealisme’ hebben ze zich op het thema duidelijk geprofileerd. Groen heeft hier wel het voordeel van ‘issue ownership’ – zij zijn de originele ‘eigenaars’ van het thema. Een minpunt voor de ecologisten is dat veel van de betogers nog minderjarig zijn en dus nog niet kunnen stemmen. Groen moet het dus hebben van ‘oudere’ sympathisanten. Ook de PVDA probeert mee te surfen op de groene golf. Ze hebben het voordeel van een goede slogan (‘Red is the New Green’) en de zichtbare aanwezigheid van hun jongerenvleugel op de protesten. De partijen die door deze nieuwe thema’s het meest in de problemen geraken zijn de regeringspartijen - de N-VA is sinds december een oppositiepartij. Ze proberen wel om zich op klimaat te profi leren, maar zitten gevangen tussen de 2 grote verhalen van N-VA en Groen. Bij de CD&V komt daar nog bij dat zij de minister leveren die kop van jut is op de betoging. En de sp.a? Oorverdovend stil, zeker voor een linkse oppositiepartij. De sociaaldemocraten zitten net als de regeringspartijen in het ‘moeilijke midden’, ook wat betreft migratie en communautaire kwesties. Aan franstalige kant zal Ecolo waarschijnlijk het meest de vruchten plukken van de klimaatacties. De MR lijkt er dan weer door in de problemen te komen, omdat zij één van de verguisde klimaatministers leveren.

Blijft het klimaat een hoofdrol spelen tot in mei?

De grote vraag is echter of klimaat in mei nog zo centraal op de agenda zal staan. Dat zal afhangen van hoe groot de komende betogingen zullen zijn. Een protestbeweging vijf maanden volhouden is al moeilijk genoeg, laat staan een schoolstaking. Daalt de opkomst week na week, dan zal de persaandacht verslappen, vervolgens de politieke aandacht etc. En dan is er nog de dreiging van geweld, altijd een probleem bij betogingen. Er zijn maar 50 radicale betogers nodig om het imago van de acties om zeep te helpen. Dankzij de eerste vreedzame weken heeft de beweging wel al een positief imago opgebouwd, wat mogelijke imagoschade kan beperken. Naast radicale betogers kan ook de aanwezigheid van Schild en Vrienden op verschillende van de acties tot confrontaties leiden, zoals het duw- en trekwerk op 31 januari. In elk geval hebben de acties toch al bereikt dat er nu veel meer aandacht is voor de klimaatproblematiek en dat er een publiek debat rond is ontstaan. De ‘Marrakesh-crisis’ heeft hetzelfde effect gehad voor migratie. Het is afwachten hoe deze thema’s de campagne gaan beïnvloeden, en wat de kiezer beslist op 26 mei. En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe snel zal er een regering worden gevormd? Want zonder regering geen klimaatministers, en dus geen nieuwe maatregelen. En als er niets gebeurt, kan het protest wel eens opnieuw oplaaien. In elk geval worden het spannende maanden.

Uitgelichte berichten