top of page
Carl Devos.jpg

ProF. Carl Devos

Politicologie

1. Laat deze cursus niet liggen.

De leerstof is vrij omvangrijk, het semester is snel voorbij. Na drie lesweken al bijvoorbeeld, is het eerste kwart van het semester afgelopen. Weinig studenten hebben de capaciteit om pas heel laat aan de leerstof te beginnen en toch te slagen, de meesten hebben meer last van zelfoverschatting. Anderen zijn bang om de berg die politicologie lijkt te beklimmen, en stellen uit. Dat is niet nodig: de leerstof is niet zo vreselijk moeilijk, het is allemaal vrij doenbaar, maar alleen voor wie er ook (tijdig) aan begint.

 

2. Kom naar de les om die te volgen.

Tijdens de lessen wordt de leerstof samengevat, via de ppt gestructureerd, in een verhalende en toegankelijke versie gebracht en worden linken gelegd tussen delen van de leerstof en met de actualiteit. Wie naar de les komt let best op, anders heeft het geen zin.

 

3. Volg de actualiteit.

Niet omdat die expliciet aan bod komt in meerdere examenvragen, meerkeuzevragen maar soms ook in de open vragen (bijv. in een toepassingsvraag). Maar vooral omdat de actua de leerstof illustreert, levendiger en zo begrijpelijker maakt. Vergeet ook de parate kennis niet. Met actua en parate kennis zijn al enkele meerkeuzevragen op te lossen.

 

4. Neem deel aan de sessies van de studiebegeleiding.

Uit onderzoek blijkt dat de slaagkansen toenemen naarmate studenten meer sessies volgen. Al komt dat misschien omdat de ‘betere’ studenten meer geneigd zijn om er aan deel te nemen. Ze zijn vooral nuttig voor die vele studenten die wel kunnen slagen voor politicologie, maar een duw nodig hebben. Wie meedoet aan de sessies houdt ook best de leerstof bij, en dat is het belangrijkste om te slagen.

 

5. Vermijd een van de vele voorgekauwde samenvattingen.

Veel daarvan zijn bijzonder slecht. Het is niet omdat studenten zeggen dat ze met die samenvatting geslaagd zijn, dat het daarom een goede samenvatting is. Sommige samenvattingen bevatten niet alle informatie nodig om te slagen, zelfs wie een samenvatting helemaal uit het hoofd kent heeft dan al een probleem.

 

Geloof niet alles wat over dit vak verteld wordt, want daar zit ook wat bangmakerij tussen en dat is nergens voor nodig want contraproductief. De gemiddelde student die zich inzet en geïnteresseerd is in de leerstof, heeft een goede kans op slagen. Panikeer niet, geloof in je zelf en begin er gewoon aan, bladzijde per bladzijde, slide per slide.

bottom of page