Hey allemaal! Wij zijn Michelle Denys en Sofie Cools. Dit jaar zijn wij de studieverantwoordelijken van Politeia. Zo organiseren wij de boekenverkoop en Pol & Blok studiemomenten! Bij vragen kan je altijd bij ons terecht!
Ook het monitoraat en de trajectbegeleiders van onze faculteit staan altijd klaar om je te ondersteunen!
Monitoraat
Heb je vragen, problemen of voel je je onzeker? Als enige officiële studiebegeleidingsdienst, is het monitoraat het eerste aanspreekpunt voor elke student, waar jullie bovendien steeds kosteloos terecht kunnen. We staan rechtstreeks in contact met de proffen en geven vakinhoudelijke begeleiding voor heel wat eerstejaarsvakken. Wij bieden ook algemene begeleiding aan bij je studiekeuze, studiemethode en –planning, examenmysteries en psychosociale problemen.
Studiebegeleiders
Ester De Boeck
Communicatiewetenschap, Sociale en Politieke Leerstelsels & Mediageschiedenis
​​
​
-
Maak van je syllabus een werkboek. Gebruik de kantlijn tijdens het studeren om de essentie beknopt weer te geven of te schematiseren en om aan te duiden wat belangrijk en/of onbelangrijk is. Zorg ervoor dat je in één oogopslag terug mee kan zijn wanneer je je verwerkte leerstof herhaalt.
-
Maak en gebruik fiches/steekkaartjes van de belangrijkste denkers, groepen denkers, stromingen of ideologieën om jezelf te testen. Gebruik de slides als basis om de belangrijkste info per persoon of stroming uit de doorlopende tekst te halen. Vaak terugkerende thema’s: visie op staat, visie op mens, op religie, op vooruitgang... Op die manier trek je de informatie uit elkaar en wordt het ook gemakkelijker om auteurs te gaan vergelijken of om de juiste auteur van een citaat te herkennen! Schrijf op de ene kant van je fiche de persoon in kwestie en op de andere kant de uitleg. Zo creëer je ‘flashcards’ waarmee je jezelf heel snel kan testen. Dit is veel effectiever dan de leerstof opnieuw lezen.
Gert Van Der Goten
-
De oefeningen zijn een perfecte gelegenheid om inzicht te verwerven in de theorie aan de hand van concrete voorbeelden. Ze geven tevens al een goede indicatie van de oefeningen en toepassingen die je op het examen zal aantreffen. Bereid ze dan ook goed voor, zo weet je reeds na elke les waar je staat en welke zaken je eventueel nog wat dient bij te schaven. Tijdens de oefeningensessies krijg je trouwens meteen de gelegenheid om vragen te stellen, dus maak er gebruik van.
-
Het grootste probleem bij het examen is weten welk type oefening je voor je krijgt. Veel studenten halen de verschillende soorten oefeningen steeds door elkaar. Het maken van een stappenplan voor het maken van oefeningen kan hierbij zeker helpen.
-
Maak een eigen cursusje aan de hand van de inhoudstafel en de slides, aangevuld met je lesnotities oefensessies. Zo maak je het voor jezelf allemaal wat overzichtelijker en ben je meteen goed op weg met het verwerken van de leerstof.
Viënna Vanden Brugghen
Politicologie & Geschiedenis van de Internationale Politiek
​
Vienna.VandenBrugghen@UGent.be
​​
-
Om de structuur onder de knie te krijgen, is het aangewezen om te vertrekken uit de inhoudstafel. Werk de inhoudstafel dus verder uit om een raamwerk van je leerstof te maken. Dit is een ideale basis om je cursus te verwerken en in te studeren. Dus eerder dan een (tijdrovende) samenvatting te maken, investeer je beter in een uitgewerkte structuur (a.d.h.v. je inhoudstafel), die je aanvult met kernwoorden en -ideeën (in plaats van volzinnen). Geef de voorkeur aan je eigen verwerkt materiaal, en let op met de samenvattingen die op het internet beschikbaar zijn. Van sommige is de kwaliteit twijfelachtig en vaak zijn ze achterhaald, door de jaarlijkse aanvullingen en actualiseringen van het handboek. Daarenboven studeer je het best door zelf aan de slag te gaan met de leerstof.
-
Leg een begrippenlijst aan van de begrippen waarmee jij moeite hebt bij elk hoofdstuk. Doe dit dus zeker niet als ‘doel’ op zich, want dit is een tijdrovende methode. Neem enkel de moeilijkste begrippen op in die lijst waarvan je voelt dat je ze op geen enkele andere manier in je hoofd zal krijgen. Dit kan helpen om de vaktaal onder de knie te krijgen.
-
Zorg dat je tijdens het verwerken van de cursus alles begrijpt. Stel jezelf vragen, maar struikel niet over elk woord. Soms staat de verduidelijking in de paragraaf eronder. Neem ook zelf initiatief om onduidelijkheden op te zoeken op het internet of in een woordenboek. Blijft het dan nog onduidelijk dan kan je een vraag stellen aan medestudenten, of, indien daar onvoldoende antwoord komt, aan de studiebegeleiders.
Trajectbegeleiders
De trajectbegeleiders geven je individueel advies over je studietraject en –voortgang. Ze begeleiden je bij de keuzemomenten doorheen je studieloopbaan en adviseren je over je studieverloop. Door de flexibilisering van het onderwijs zijn de mogelijkheden nog nooit zo groot geweest om te studeren.
Dit impliceert complexere keuzes voor jou als student:
​
-
Er zijn verschillende contracten mogelijk (diplomacontract, creditcontract, examencontract);
-
Je kan in aanmerking komen voor een geïndividualiseerd studietraject (GIT), waarbij je afwijkt van het voorziene modeltraject;
-
Je twijfelt over een bepaalde minor, major of afstudeerrichting;
-
Je wilt een bijkomend diploma behalen;
-
Je wilt werken en studeren combineren;
-
Je kan recht hebben op bepaalde vrijstellingen vanuit een eerder gevolgde opleiding, waardoor je traject er anders gaat uitzien;
-
Je hebt vragen over je leerkrediet of wordt geconfronteerd met bindende voorwaarden door tegenvallende studieresultaten.
​
De trajectbegeleider is je coach bij het maken van deze diverse trajectkeuzes aan de faculteit. Indien nodig zal zij je doorverwijzen naar de studiebegeleiders voor een concrete aanpak van je studieplanning of –methode.